Моята история

Казвам се Яна. Professional Nutritionist

Икономист с над тринадесет годишен опит в банковата сфера. Корпоративния дух и начин на живот ми помогнаха да натрупам жизнен и професионален опит. За съжаление, стресът, забързаното ежедневие, както и липсата на време, ме промениха както физически, така и психически.
Преди две години взех важно решение за мен- да напусна корпоративния свят и да се отдам на развитие в други насоки. Интересът ми към медицина и биохимия бяха водещи.

Избрах да уча за нутриционист професионално.
Записах се и ето ме, споделям своите знания и опит с вас…

Моят метод

Аз ще ви науча какво да (не) ядете, от какво се нуждае тялото ви, за да се чувства по-добре и как да пазарувате за себе си, семейството и приятелите си.

С моите напътствия, ще работим заедно, за да ви помогна да постигнете вашите здравни цели. Ще идентифицираме вашите специфични здравословни състояния и ще създадем план как да постигнем заедно целите ви.

Да се храниш здравословно е начин на живот, а не мода.

С вас съм

Ще получите подкрепа през целия път и ще ви помогна да преодолеете трудните моменти. Всеки има свои собствени причини да води по-здравословен начин на живот, независимо дали става дума за себе си, семейството му или друга причина.

Трудно ви е да намерите правилния път към балансирано и здравословно хранене?

Не се притеснявайте, не сте сами! Аз съм тук и ще бъда с вас през целия път на това изживяване!

Заслужавате да живеете и да се чувствате най-добре!

Заслужаваш си!

Работя с вас за създаване на персонализиран хранителен план и здравословни навици.

Знам колко трудно се намира човек на когото да се довериш и последваш. Минала съм по този път и в търсене на правилния подход, се научих на всички ползи от правилното хранене. Изключително важен е индивидуалният подход, защото всички хора сме различни, имаме различни навици на хранене и най-вече различни организми. Ще се научите кои храни са полезни и как да ги комбинирате, за да извлечете максимума от тях. Ще се научите, как да се храните, за да контролирате теглото и да подобрите здравословното си състояние. Моята цел е, да ви помогна по време на адаптацията на вашето тяло. Всеки има нужда от човек, на когото да се довери и заедно да постигнат една цел. Това не е еднократното сваляне на излишните килограми, това е промяна в начина ви на мислене и инвестиция във вашето и това на семейството ви здраве.

Official logo of the website Nutrition With Yana
N

Балансирано хранене

Доброто балансирано хранене се базира на няколко принципа. В ежедневното меню, трябва да присъстват храни, които доставят на организма максимално количество от всички хранителни групи. Така всички системи могат да функционират оптимално. Без балансирано хранене тялото ви е по-податливо на заболявания, инфекции, умора и ниска работоспособност.
Децата, които не получават достатъчно здравословни храни, могат да се сблъскат с проблеми с растежа, развитието, чести инфекции и алергии.

N

Здравословното хранене като лекарство

Здравословното хранене само по себе си не може и не трябва да замества лекарствата и назначеното лечение. Много от заболяванията могат да бъдат предотвратени, лекувани или дори излекувани, чрез промени в хранителните навици и начина на живот.
Голяма част от хранителни вещества в храната подпомагат здравето и предпазват тялото ви от болести.
Консумацията на пълноценни и питателни храни е важно, защото техните уникални вещества действат синергично, за да създадат ефект, който не може да бъде възпроизведен чрез приемане на добавка.

N

Контрол на теглото

Здравословното телесно тегло може да бъде различно за различните хора. Традиционният начин за изчисляване на това тегло е с индекса на телесна маса (ИТМ). Това число може да варира, но обикновено се считате за затлъстели, ако вашият ИТМ е над 30. Индексът на телесната маса се изчислява като разделим теглото (в килограми) на квадрата на височината (в метри). Промяната на вашето хранене, поведение и начин на живот са единствените методи да направите дълготрайни промени в теглото си.

Реални резултати

Персонализирани планове и коучинг за вашите специфични цели

Много от хората очакват бързи резултати- истината е, че няма точна формула за постигането им. Това е така, защото всеки организъм е различен и реагира по различни начини. Можем да стъпим на база на статистически данни- но моят съвет е: дайте си време! Работете с постоянство и упоритост. Всичко трябва да се прави с желание и лекота. Поставяте си цел и я следвате. Когато има постоянство и знания резултатите са сигурни.

Благодаря на Яна за изключителното търпение и внимание. Страхотен човек и професионалист. Помогна ми да намеря себе си отново!

Виолета А.

В днешно време, разполагаме с толкова много информация. Противоричиви мнения, относно здравословното хранене. Според мен, най-важно е да намериш човек, на когото да се довериш и заедно да намерите баланса. Яна успя да ме мотивира и да върне самочувствието ми! Страхотно позитивен и усмихнат човек

Виктория К.

Чудесен екип от професионалисти! Не правят всичко на всяка цена, намират правилния път към всеки! Благодаря ❤️

Невена И.

Thank you very much. Amazing life coach, she has changed my life not only on a nutrition pov but on a full scale.

Mary M.

Често задавани въпроси

Има ли определена възраст в която метаболизмът се забавя?

С напредване на възрастта, метаболизмът на хората се забавя. След 20г. вашият метаболизъм започва да се забавя, като след 30г. се забавя още повече. А след 40г. метаболизмът се забавя с около 5% на всеки 10г.

Кои са най-често срещаните храни, към които хората са алергични?

Най-често срещаните храни, които причиняват алергии са: мляко, яйца, риба, раци, омари, скариди, бадеми и други ядки и фъстъци (една от основните храни, отговорни за тежката анафилаксия).

Какво е нужно, за да изгоря мазнините и да задържа резултатите?

За да отслабнете, горете повече калории, отколкото приемате чрез храната. Физиологично е невъзможно да отслабвате, без да сте в калориен дефицит.

Как тялото ви реагира на консумираната захар?

Добавената захар няма никаква хранителна стойност и консумацията на твърде много добавена захар, може да има сериозни последици, включително високи триглицериди, сърдечни заболявания, затлъстяване и кариес и много други. Освен това, запълването на храни и напитки с добавена захар може да ви попречи да ядете и пиете неща, които ще имат положителен ефект върху вашето здраве, според AAFP. Хората, които пият много напитки, пълни със захар, например, пият по-малко мляко, което осигурява калций, протеини и витамини, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно, според AAFP.

Какво е хранителна зависимост?

Пристрастяването към храната е заболяване, което кара някой да губи контрол върху възможността да спре да яде някои видове храна. При пристрастяването към храната тялото развива химически зависимости от определени храни, което ги кара да преяждат с тези храни, дори ако логически знаят, че това ще има отрицателни последици. 

Как мога да изгоря натрупаните си телесни мазнини?
Всички се нуждаем от малко телесни мазнини, но ако складираните мазнини са повече, това може да увеличи риска от заболявания, свързани с диетата, като сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Това е особено вярно, ако излишната мазнина е в областта на корема. Според CDC индексът на телесна маса или BMI от 25 или по-висок е индикация, че теглото ви може да е нездравословно. Също така, обиколката на талията от над  100см  при мъжете и над 88см при жените показва прекомерна коремна мазнина, ако ИТМ е 25 или по-висок. Изчислете своя BMI и намерете информация за измерване на размера на талията си от CDC.
Най-добрата стратегия за загуба на наднормено тегло и натрупани телесни мазнини включва намаляване на калориите, повишена физическа активност и план за промяна на поведението.
Колко калории трябва да изгоря, за да загубя килограм тегло?
Трябва да изгорите 3500 калории повече, отколкото приемате, за да загубите 0.450 килограма. Това се изразява в намаляване с 500 калории на ден, за да загубите 0.450 килограма за седмица, или 1000 калории на ден, за да загубите 1килограм за седмица. (0.5, 1килограма на седмица обикновено се счита за безопасна скорост на загуба на тегло.) Това може да се постигне чрез ядене на по-малко калории или изразходване на повече чрез физическа активност. Комбинацията от двете е най-добра.

Свържи се с мен

Преди започване на хранителен режим, консултирайте се с вашия лекар. Авторът не е лекар и няма медицинско образование.

Instagram